Kluivert, Vormer en Weghorst debuteren in voorselectie Oranje

De nieuwe bondscoach Ronald Koeman heeft woensdag zeven debutanten opgenomen in zijn eerste voorselectie van het Nederlands elftal. De voorlopige groep voor de oefeninterlands tegen Engeland en Portugal bestaat uit 33 spelers.

Steven Bergwijn (PSV), Marco Bizot (AZ), Hans Hateboer (Atalanta Bergamo), Justin Kluivert (Ajax), Guus Til (AZ), Ruud Vormer (Club Brugge) en Wout Weghorst (AZ) staan allemaal voor het eerst op de lijst bij Oranje.

Ten opzichte van de vorige voorselectie voor de gewonnen oefenduels met Schotland (0-1) en Roemenië (0-3) ontbreken Marco van Ginkel (PSV), Wesley Hoedt (Southampton), Vincent Janssen (Fenerbahçe), Davy Klaassen (Everton), Jürgen Locadia (Brighton & Hove Albion), Maarten Stekelenburg (Everton) en Joël Veltman (Ajax).

PSV (Bergwijn, Luuk de Jong en Jeroen Zoet), Ajax (Kluivert, Donny van de Beek en Matthijs de Ligt) en AZ (Bizot, Til en Weghorst) zijn met drie spelers hofleverancier. Koeman maakt op vrijdag 16 maart zijn definitieve selectie bekend.

Oranje speelt exact een week later de eerste oefeninterland onder het bewind van Koeman, wanneer Engeland in de Johan Cruijff Arena de tegenstander is. Drie dagen later staat in Zwitserland een vriendschappelijke ontmoeting met Portugal op het programma.

Sneijder

In de voorselectie is geen plaats voor recordinternational Wesley Sneijder (33), die eerder deze week in overleg met Koeman een punt achter zijn tijd bij Oranje zette. De middenvelder zei te hopen op een afscheidsinterland, maar dat lijkt er tegen Engeland en Portugal dus niet van te komen.

Debutant Vormer (29) werd vorig seizoen verkozen tot beste speler van België. De middenvelder van Club Brugge kan de eerste Oranje-speler uit de Belgische competitie worden sinds John Bosman, die bij Anderlecht onder contract stond toen hij in september 1994 tegen Luxemburg speelde.

Met Timothy Fosu-Mensah, De Ligt, Van de Beek, Til, Bergwijn en Kluivert telt de voorselectie van Oranje zes spelers die 20 jaar of jonger zijn. Ryan Babel is na het afhaken van Sneijder de enige dertiger.

WK

Aan het eind van dit seizoen werkt Nederland nog twee oefenduels af. Op 31 mei staat een uitwedstrijd tegen Slowakije gepland en vier dagen later wordt in en tegen Italië gespeeld. Beide landen plaatsten zich net als Oranje niet voor het WK.

Koeman (54) zette vorige maand zijn handtekening onder een contract tot en met het WK van 2022 als bondscoach van Oranje. De voormalig trainer van onder meer Ajax, Feyenoord en PSV is de opvolger van Dick Advocaat.

Voorselectie Oranje

Doel: Marco Bizot (AZ), Jasper Cillessen (FC Barcelona), Sergio Padt (FC Groningen), Jeroen Zoet (PSV).

Verdediging: Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (Bournemouth), Daley Blind (Manchester United), Jeffrey Bruma (VfL Wolfsburg), Virgil van Dijk (Liverpool), Timothy Fosu-Mensah (Crystal Palace), Hans Hateboer (Atalanta Bergamo), Daryl Janmaat (Watford), Matthijs de Ligt (Ajax), Karim Rekik (Hertha BSC), Kenny Tete (Olympique Lyon), Stefan de Vrij (Lazio).

Middenveld: Donny van de Beek (Ajax), Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Kevin Strootman (AS Roma), Guus Til (AZ), Tonny Vilhena (Feyenoord), Ruud Vormer (Club Brugge), Georginio Wijnaldum (Liverpool).

Aanval: Ryan Babel (Besiktas), Steven Berghuis (Feyenoord), Steven Bergwijn (PSV), Memphis Depay (Olympique Lyon), Bas Dost (Sporting Lissabon), Luuk de Jong (PSV), Justin Kluivert (Ajax), Quincy Promes (Spartak Moskou), Wout Weghorst (AZ).