Koploper PSV lijdt op bezoek bij Willem II grootste nederlaag in 54 jaar

PSV heeft zaterdag op pijnlijke wijze averij opgelopen in de strijd om de titel in de Eredivisie. De koploper verloor op bezoek bij laagvlieger Willem II met liefst 5-0.

Ben Rienstra (twee keer) en Fran Sol (driemaal, waarvan de laatste twee uit een strafschop) namen de doelpunten voor hun rekening tegen PSV, dat de grootste competitienederlaag leed in 54 jaar. Op 22 november 1964 verloren de Brabanders eveneens met 5-0 in Amsterdam tegen Ajax.

Ondanks de ruime nederlaag heeft PSV wel nog altijd tien punten voorsprong op runner-up Ajax en twaalf punten op de verrassende nummer drie AZ.

De Amsterdammers en de Alkmaarders kunnen het gat zondag wel verkleinen. Ajax neemt het vanaf 14.30 uur in eigen huis op tegen sc Heerenveen, terwijl AZ daarna om 16.45 uur in actie komt bij Feyenoord.

Luckassen

Met Derrick Luckassen in plaats van de geschorste Jorrit Hendrix in de basisopstelling begon PSV al niet goed aan de wedstrijd tegen nummer vijftien Willem II.

De Eindhovenaren werden van meet af aan onder druk gezet en hadden geluk dat ze niet al in de veertiende minuut op achterstand kwamen toen Rienstra op aangeven van Konstantinos Tsimikas van dichtbij recht op doelman Jeroen Zoet schoot.

PSV leek daardoor wel wakker geschrokken en kreeg via Luuk de Jong (omhaal net over) en Gaston Pereiro (vrije trap naast getikt door keeper Mattijs Branderhorst) zelf ook kansen, maar een voorsprong bleef achterwege.

Die kwam er in de 21e minuut juist voor Willem II. Rienstra maakte zijn misser goed door ditmaal wel een voorzet van Fernando Lewis doeltreffend af te ronden: 1-0.

PSV ging in het restant van de eerste helft fanatiek op jacht naar de gelijkmaker, maar doordat Branderhorst een knap antwoord had op een harde poging van Pereiro ging de ploeg van trainer Phillip Cocu met een achterstand de rust in.

Afgestraft

PSV startte de tweede helft hetzelfde als het eerste bedrijf en dat werd nu wel genadeloos afgestraft door het ontketende Willem II.

Lewis raakte in de 58e minuut na een fraaie rush weliswaar de paal, maar nog geen minuut later maakte Sol er wel 2-0 van door de bal vanaf de rand van het strafschopgebied met een soort van volley achter Zoet te schieten.

Het pleit was daarmee beslecht voor PSV en dankzij twee penalty’s van Sol (Luckassen kreeg voor beide overtredingen geel en daarmee rood) en een gekruld schot van Rienstra keerde de spanning om het kampioenschap van Nederland toch weer enigszins terug.

Sol bracht door zijn hattrick zijn totaal aantal competitiegoals dit seizoen op dertien, waarmee hij samen met de ook al geschorste PSV-aanvaller Hirving Lozano de topscorersranglijst aanvoert.